Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

Κριτική Θεάτρου

Κριτική Θεάτρου

Παράσταση απαιτήσεων το It's Show Time

Μια προχωρημένη παράσταση απαιτήσεων παρουσιάζεται τις μέρες αυτές στο Ράδιο Σίτυ.

Χορός, λόγος, υποκριτική, θέαμα και σημειολογικές αναφορές στο σήμερα, γι' αυτό που ονομάζουμε star system και επαγγελματική καριέρα.

Χορευτές και ηθοποιοί, που αναζητούν δουλειά απαντούν στις απαιτήσεις μιας ανακοίνωσης για odision.

Επιλέγονται και αρχίζουν τις πρόβες υπό την καθοδήγηση του Πάνου Μεταξόπουλου - όλα τα παραπάνω αποτελούν την υπόθεση - Όσα γράφονται στη συνέχεια αποτελούν την κριτική γι' αυτό που λέγεται πρωτοποριακό και σύνθετο θέαμα.

Μεμονωμένες υποκριτικές αναδεικνύουν το ταλέντο του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει σ' αυτή την odision.

Οργανωμένες και συλλογικές προσπάθειες προσφέρουν το θέαμα μιας καλοδουλεμένης προσπάθειας με το ενδιαφέρον στραμμένο στο θεατή, που τουλάχιστον στο β' μέρος της παράστασης δικαιώνεται από το χορό, φορτίζεται συναισθηματικά και νοιώθει την ανάγκη, ν' αποδώσει το θαυμασμό του σ' ένα θερμό χειροκρότημα.

Είναι εξαιρετικά <<ευρηματικό>> το << εγχείρημα>> που ζωντανεύει στη σκηνή, γιατί εκτός των άλλων δίνει την ευκαιρία στους νέους να δείξουν το ταλέντο τους, να συμπλέυσουν δίπλα σ' ένα καταπληκτικό χορευτή κι' επιπλέον, να διδαχθούν από ένα σεμνό καλλιτέχνη όπως ο Π. Μεταξόπουλος.

Μπορεί ο λόγος να μην είναι σύνθετος, η υπόθεση να μην χρειάζεται σχόλια ερμηνευτικής και σημειολογικής προέκτασης, η μουσική όμως και η κίνηση καθιστούν την εικόνα σημαντική.

Κυρίως οι νέοι σε ηλικία θεατές θα μπορέσουν ίσως μέσα απ΄αυτό το είδος της θεατρικής πράξης, να εθιστούν στο ποιοτικό <<γίγνεσθαι>> επί σκηνής, να χαρούν τους καλλιτέχνες της σειράς τους, ν΄αξιολογήσουν το μήνυμα περί της καλλιτεχνικής αποκατάστασης που και κόπο προϋποθέτει και αντιξοότητες υπερβαίνει και το κυριότερο να γεμίσουν τις μπαταρίες τους από το παραπάνω θέαμα.

Αξίζει για την πόλη της Θεσσαλονίκης και μια μικρή επαινετική σημείωση στον κ. Ζαφειρίου ( επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του Ράδιο Σίτυ) για το τολμηρό των επιλογών του.

Δε διστάζει να προτείνει κάτι καινούργιο στην πόλη, ρισκάροντας στο προσωπικό του όφελος και επιπλέον προτείνει την ώριμη πια εμπειρία του γι΄αυτό που πρέπει να σταθεί και να προκαλέσει το καλλιτενικό ενδιαφέρον της πόλης μας.

Ιορδ. Χουδαμάς

Πηγή: Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου